“De draagbare analyser van Gasmet is een echte snuffelaar”

Groep IDEWE kocht in 2015 een draagbare gasanalyser DX4040 bij Kelma. De externe preventiedienst gebruikt het meettoestel in ziekenhuizen, bij tandartsen en in labo’s. “Zeer handig als ik een emissiebron wil vinden of op zoek ga naar een piekblootstelling”, vertelt Steven Berckmans, preventieadviseur arbeidshygiëne bij IDEWE.

“Initieel hebben we een draagbare gasanalyser van Gasmet aangekocht om anesthesiegassen te meten in het operatiekwartier van een ziekenhuis. Zo kunnen we vaststellen of medewerkers blootgesteld worden aan grote hoeveelheden sevofluraan of lachgas”, legt Steven uit.

“Op vraag van een ziekenhuis ga ik een meting doen op het moment dat een patiënt in slaap gebracht wordt. Zo kan ik meten of de concentraties gevaarlijk zijn voor de anesthesist en andere medewerkers in het OK.”

Piekblootstellingen

Ondertussen gebruikt IDEWE het toestel ook in andere werkomgevingen: “De analyser is ook zeer geschikt voor industriële processen”, zegt Steven.

“Zo gebruikte een labo hexaan in een oven. Als je hexaan verdampt en er is geen goede afzuiging, dan zal dat gas zich verspreiden in het hele labo. Dat stinkt en het kan gevaarlijk zijn. Met de analyser van Gasmet ben ik op zoek gegaan naar piekblootstellingen en zo kon ik het lek opsporen.”

 

Als ik een probleem heb met het toestel, of een waarde moeilijk kan interpreteren, kan ik altijd terecht bij Kelma om een oplossing te vinden.
-
Steven Berckmans, IDEWE

Selectie van de juiste componenten

Voor elke meting bepaalt Steven welke component er gemeten moet worden. “Een klant contacteert ons met een probleem en ik zoek dan de meest geschikte manier om op zoek te gaan naar de oorzaak ervan. Als een ziekenhuis mij bijvoorbeeld contacteert, dan vraag ik welke blootstelling ze verwachten zodat ik een selectie kan maken van componenten die ik wil detecteren.

In een ziekenhuisomgeving zal ik daarnaast ook ethanol of isopropylalcohol selecteren. Dat zijn heel eenvoudig te detecteren componenten die altijd aanwezig zijn in een ziekenhuis. Als we verder geen gassen hebben gemeten, dan weet ik dat het meettoestel toch goed gewerkt heeft.”

 

Handig in moeilijk voorspelbare situaties

“De draagbare analyser van Gasmet is een echte snuffelaar. Heb je ergens een lek in een leiding? Dan kan je die snel terugvinden. Ook als het gaat om piekblootstellingen of als ik de emissiebron wil vinden, dan is de DX4040 het meest geschikt.

Daarnaast is het toestel zeer handig in situaties die ik vooraf moeilijk kan inschatten. Zo word ik gevraagd om de formaldehydeblootstelling te meten in labo’s voor pathologische anatomie. Weefsels worden bewaard in een oplossing met formaldehyde. Als een patholoog dat weefsel uit de pot haalt, kan er best wel wat gas vrijkomen. Om te controleren of er gevaarlijke hoeveelheden vrijkomen, is de draagbare analyser van Gasmet zeer geschikt.”

 

De analyser is zeer handig in situaties die ik vooraf moeilijk kan inschatten. We hebben hem aangekocht voor ziekenhuismetingen, maar gebruiken het toestel ondertussen in uiteenlopende werkomgevingen.
-
Steven Berckmans, IDEWE

Jaarlijks onderhoud en ondersteuning

Groep IDEWE kocht de DX4040 aan via Kelma en doet ook op ons beroep voor het jaarlijks onderhoud. “Het toestel moet jaarlijks gekalibreerd worden zodat we zeker zijn dat het resultaat van de metingen klopt. De meetcel wordt gereinigd met stikstofgas. Een achtergrondanalyse controleert dan vervolgens of het toestel nog steeds binnen de parameters zit.”

Zes jaar na de aankoop is Steven nog steeds erg tevreden over de ondersteuning: “Als ik een probleem heb met het toestel, of als ik een bepaalde waarde moeilijk kan interpreteren, dan kan ik Kelma altijd bellen of een afspraak maken. Ze zijn altijd zeer behulpzaam en ze maken altijd tijd om mee op zoek te gaan naar een oplossing. Dankzij die ondersteuning kan ik het toestel in zoveel verschillende situaties gebruiken. Ik ben heel, heel tevreden over de samenwerking.”

Op zoek naar het geschikte meet- en analysetoestellen voor uw bedrijf?

De draagbare DX-4040 van Gasmet is een flexibel toestel waarmee u gassen kan detecteren in een labo of op uw werkterrein. In 2020 bracht Gasmet de opvolger uit, de GT 5000 Terra.

Benieuwd naar dit draagbare analysesysteem? Contacteer ons voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of een demo in uw bedrijf.